← Back

Het hersennetwerk van hersencel tot hersenscan


Wij proberen hersenziektes beter te behandelen door ze eerst beter te begrijpen. Dit doen we veelal in de universiteit, in het ziekenhuis of het lab, maar wij willen voor het eerst samen met jullie het brein onderzoeken op een nieuwe manier! Bekijk ons filmpje om meer te weten te komen over deze spannende, Facebook-geinspireerde manier om de hersenen te bekijken!

Wat we nu nodig hebben is een database van gezonde hersenen, waarmee we zieke hersenen kunnen vergelijken: wat maakt zieke hersenen nou precies ziek? En wat gaat er mis bij de ziekte van Alzheimer of Parkinson? We zijn daarom de ‘normaalbank’ begonnen, waarin we gezonde hersenen verzamelen van mensen die niet aan een hersenziekte zijn overleden. We willen nu eerst drie gezonde breinen helemaal in kaart brengen met de nieuwste technieken, zoals microscopie en MRI scans. Dit kost wel geld: alles bij elkaar wel 1000 euro per brein. Om drie breinen volledig in kaart te brengen hebben we dus tenminste 3000 euro nodig.

Deze actie is inmiddels afgelopen